Puma płowa

Puma płowa jest zwana inaczej: puma, kuguar, lew górski, pantera z Florydy oraz pantera florydzka. Żyje w Ameryce od Kanady po Patagonię. Puma płowa jest piątym co do wielkości kotowatym świata (przed tym kotem są: tygrys, lew jaguar i lampart). Małe ofiary zjada na raz, a większe rozdziela na części.  Ciąża trwa około 90-96 dni. Samica rodzi od 1 do 4 nagich i ślepych kociąt. Pumy płowe żyją do około 12 lat. Ciało ma długość 100-200 cm. Ogon jest długi na 50-85 cm. Samice ważą około 35-50 cm, a samce około 60-75 cm. Ma smukły i gibki tułów oraz małą głowę. Przednie łapy mają po pięć, a tylne łapy po cztery palce. Futro jest krótkie i miękkie.